Evaluering
Evaluering ift. mål
Viden om
Sygeplejeprocessens fjerde fase kaldes evalueringsfasen. I dette materiale er evalueringsfasen delt i evaluering ift. mål for plejen og revurdering med det formål at synliggøre, at målene ikke altid nås, og så er der behov for en revurdering.
Formålet med at evaluere er at udvikle og sikre en høj kvalitet af plejen. Sygeplejersken evaluerer udviklingen i patientens tilstand i forhold til de formulerede mål, derfor er det vigtigt at have formuleret præcise og målbare mål. Evaluering kan foregå både i og efter handling.
Sygeplejersken lytter til patientens og pårørendes vurdering af udviklingen og gør sine egne observationer og undersøgelser vedrørende udviklingen i patientens nuværende reaktioner, sundhedstilstand, egenomsorg og aktuelle funktionsniveau for at kunne sammenligne med de beskrevne mål for plejen.
Evalueres der undervejs i forløbet, er formålet at sikre, at plejen fortsat er adækvat, eller at tilpasse plejen til patientens nuværende situation.
Evalueres ved afslutningen af plejeforløbet er formålet at afgøre, om patientens tilstand er bedret som beskrevet i målene.
Evaluering efter handling giver mulighed for at inddrage flere i evalueringsprocessen med henblik på at udvikle sygeplejen.
Video-eksempel
Sygeplejen evalueres ud fra mål, sygeplejen har været rettet imod.
Evalueringen af plejen foretager sygeplejersken selv – i samråd med patienten og i samarbejde med andre sundhedsprofessionelle.
Evalueringen af plejen foretages med henblik på en fremadrettet pleje til det bedste for patienten.
Sygeplejersken kan evaluere ud fra reflekterende spørgsmål som f.eks.:
- Hvad gik godt?
- Hvad gik knap så godt og hvorfor mon?
- Er der nogen ting, der kan7skal gøres på en anden måde?
- Hvilke mål er nået, og hvad skal vi arbejde videre med
Dokumentation.
Patientdata
Ida Jensen er 50 år og blev indlagt i går med opblussen i sin kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL). Ved indlæggelsen havde hun meget besvær med at trække vejret og kunne derfor ikke svare på så mange spørgsmål.
I dag er hendes vejrtrækning bedre. Sygeplejersken har haft en samtale med Ida Jensen og følgende data er indhentet: (Der er tidligere indhentet data, som for overskuelighedens skyld ikke bliver nævnt i denne forbindelse.)
Respiration: Patienten er hviledyspøisk, bruger hjælpemuskler under inspirationen.
Kredsløb: Huden er bleg, let cyanotisk omkring næse, negle og læber.
Væske og ernæring: 170 cm høj og vejer 46 kg. Patienten kan lide alt, men har svært ved at spise pga. respirationsbesvær. Hun har tabt 4 kg i løbet af 2 mdr.
Udskillelse: Patienten oplever ikke noget unormalt i forbindelse med udskillelse af urin og fæces.
Mobilitet: Patienten sidder konstant op i sengen for bedre at kunne trække vejret og er kun ude af sengen i forbindelse med toiletbesøg.
Personlig pleje: Det er vigtigt for patienten at gøre så meget som muligt selv i forbindelse med nedre toilette.
Kommunikation: Patienten kan udtrykke egne behov og ønsker, men har svært ved at forme for lange sætninger pga. luftmangel.
Psykisk tilstand: Patienten oplever tryghed ved at være indlagt, idet hun kan få hjælp, når hun har behov for det.
Når patienten oplever respirationsbesvær, bliver hun bange og oplever dødsangst.
Som ovenfor nævnt er der indhentet data, der ikke nævnes her, og der er blevet foretaget flere undersøgelser og taget blodprøver, som sygeplejersken og patienten er bekendt med.
Kom godt i gang
Opgaver
Her findes opgaver om evaluering af mål for pleje af patient med ufrivillig vandladning inkl. eksempler på løsningsforslag.
Sygeplejejournal Skejby
Manual til dokumentation af sygepleje og samlingen af dokumenter i sygeplejejournalen. Det er den kliniske plejeplan gældende for Skejby Sygehus.
E-sygeplejejournal
Sygeplejejournalen i elektronisk udgave samt manual. Det er den kliniske plejeplan gældende for Hospitalsenhed Vest (HEV).
Læs mere
Bjørnshave, Bodil (2005)
Sygeplejens fundament 1, , red. Janet M. Hansen og Jens Bydam.
Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.
Læs afsnittet Evaluering side 81 – 82.
Odgaard, Eva (2009)
Sygeplejebogen 1, 2. del, red. Søren Pedersen.
Gads Forlag.
Læs afsnittet Evaluering side 52.
Klinisk plejeplan
I Sundhedsstyrelsens kliniske beslutningsproces kaldes fjerde fase sammenligning. Det er resultat af den udførte sygepleje og mål for patientens sundhedstilstand, der sammenlignes.
I nogle kliniske plejeplaner kaldes fjerde fase dog evaluering ligesom i sygeplejeprocessen og den pædagogiske plejeplan.
I den kliniske plejeplan beskrives og dokumenteres de resultater ift. patientens sundhedstilstand udførelse af handlingerne har medført samt en vurdering af, om målene er nået helt eller delvist.
I sygeplejejournalen gældende for Hospitalsenhed Vest dokumenteres evaluering af sygeplejens resultat på problemarket. I sygeplejejournalen gældende for Skejby Sygehus dels i plejeplanen og dels på statusark.